Рязането е важно умение - когато го правиш правилно, готвенето е по-бързо, а ястието има съвършен вид. Най-популярният инструмент, разбира се, е ножът. Но той далеч не е единственият. Нека видим какво друго можеш да използваш?
За билки използвайте нож-полумесец
Трудно ли ви е да режете подправките с нож? Разбираме ви! Защо не използвате италианския нож мецалуна - с удобните си дръжки и формата на полумесец, той ще ви помогне да нареже подправките по-бързо и по-фино.
Ножица за билки
Когато билките ви трябват за декорация, можете да ги сложите във ваза (да, точно като цветя във ваза) и да отрежете с ножица листата, които ви трябват.
За зеленчуци използвайте нож за пица
Да, този нож е безценен не само за рязане на тесто или пица. Ползвайте го смело за чушки, моркови или краставици. С него парчетата стават равни, а рязането е лесно.
Чери домати наполовина
Затруднения при рязането на чери домати и грозде? Всъщност решението е съвсем просто. Подредете чери доматите в чиния и покрийте с втора. В улея между двете чинии прокарайте остър нож. Така всички чери домати са срязани наведнъж, на две съвършени половини, а чинията ви дори ще остане чиста.
Как да поднесете диня
Със сигурност сте пробвали да сервирате диня на големи парчета. Нашият съвет е да избегнете голямото цапане и да я поднесете на кубчета. Отделете горното капаче и дъното на динята, махнете кората и срежете на две половини. След това нарежете на плоски парчета, които лесно ще превърнете в кубчета.
Зеленчукови жулиени
Да нарежете тиквички или моркови на тънки жулиени, за да ги прибавите към спагети например, е задача с повишена трудност. Можете обаче да си помогнете с обикновена белачка. Срежете зеленчука на две половини. След това с нож направете няколко дълбоки среза в половината - това ще е ширината на вашите жулиени. След това използвайте белачка, за да получите фините парченца. Вашите жулиени са готови!
Правила за балансирано хранене
От какво се състои балансираното детско меню? Какви количества от различните храни са нужни на децата?